AQUAKERT
WEBÁRUHÁZ


Online: 5

Aquakert Webáruház

Keresés áruházban

Főmenü
Menü

I-Tronic algairtó IT-15

algairtó - kifutó tipus

Kerti tó  >  Tószűrő  >  Algairtó  >  I-Tronic  >  I-Tronic algairtó IT-15

Kertitó Webáruház - VELDA I-Tronic algairtó - kifutó tipus 1

Cikkszám: 126655
Tipus: I-Tronic algairtó IT-15 algairtó - kifutó tipus
Tóméret (m3): 3 - 15

Gyártó: VELDA - Velda Group
Gyártó weboldala: www.velda.com

Videó: -
Garancia: 2 év

Letölthető dokumentum: Adatlap


Bruttó webshop ár: 67.950,- Ft

A termék nem rendelhető !Az I-TRONIC algairtó készülék forradalmian új szisztémát testesít meg a piacon a kerti tóban élő fonalas és lebegő algák megsemmisítésére. Microprocesszor kontrollálja a kijelzőegységet, amely impulzusokat hoz létre és ezeket vezeti a készülék speciális rézötvözetből készült magjába, melyből rézionok szabadulnak fel. Meghatározott koncentrációban a rézionok természetes akadályt képeznek a kerti tó vizében megjelenő algák ellen.
4,2

A termék értékelése!Piactér

PiactérPiactérDrágának találja?
Küldje el nekünk ajánlatát és mi 24 órán belül válaszolunk.
Ön mennyit adna érte ?
(egységár, csak számok)
,- Ft

Mennyiség


Név

E-mail

A szállítási cím irányítószáma


Adatkezelési hozzájáruló nyilatkozat:
Kifejezett hozzájárulásomat adom, hogy az általam önkéntesen szolgáltatott személyes adataimat (nev, email cím, irányítószám) az Aquakert Kft. (2600 Vác, Cserhát u. 13.; 12435007-2-13) mint adatkezelő kezelje a hozzájárulásom visszavonásáig direkt marketing célú megkereséshez, hogy számomra egyedi árajánlatot e-mailben elküldjön.
Adatkezelési Tájékoztató

Amennyiben beleegyezik kérjük ide írjon egy "kukac" jelet   
Egy próbát megér !

A VELDA I-TRONIC FONALAS/SZÁLAS ALGA MEGSEMMISÍTŐ KÉSZÜLÉK CÉLSZERŰ HASZNÁLATA

Az asztronautikai technológiából származtatott Velda I-Tronic készülék forradalmian új eljárást testesít meg a szálas, fonalas és nyálkás algák megsemmisítésére, mely a piacra jutását követően rövid idő alatt a gyakorlatban is bebizonyította kiváló hatásosságát a legkülönbözőbb vízvolumenű dísz- és vagy kommunális tavak vízminőségének tökéletes karbantartásában.

Az elektromos energiával működő Velda I-Tronic készülék egyik legfőbb része a speciális rézötvözetből készült dióda, melyet egy rozsdamentes acélból készült anód vesz körül.

A készülék microprocesszoros vezérlőegységgel működik. Ez a vezérlőegység impulzusokat hoz létre, melyeket elvezet a Velda I-Tronic magjába. Ezeknek az impulzusoknak a hatására pozitív töltésű rézionok szabadulnak fel (válnak le) ebből a speciális ötvözetből készült réz-diódából és jutnak a vízbe.(Ezt a folyamatot mineralizációnak nevezik.)
Meghatározott koncentrációban az ionok részben megakadályozzák a szálas/fonalas algák képződését, megnövelt koncentrációban beépülve az algák sejtjeibe elpusztítják a már kialakult algákat. (az elpusztult algák mechanikusan, például hálóval, vagy vízszűrő segítségével könnyedén eltávolíthatók)

A gyakorlatban szerzett tapasztalatokkal kapcsolatos tudnivalók:

Milyen algairtó fokozat beállítása célszerű a készülék első üzembe helyezésekor?
A tapasztalat szerint sok esetben a készülék "super boost" funkcióval való beüzemelése után az algák minden várakozásnál gyorsabban pusztultak ki. Tekintettel arra, hogy az algák gyors elpusztítása oxigén elvonást okoz a tóvízben, így fontos, hogy a "super boost" funkciónál történjen külön víz - levegőztetés, például a halak megfelelő oxigénellátása érdekében. Ez különösen a tokhalak esetében problematikus és szükséges. A túl gyors algamegsemmisítés és a vele együtt jelentkező oxigénhiány elkerülése érdekében azt javasolja a gyártó, hogy mégoly nagy mennyiségű alga esetén is TÜRELMESEN KEZDJE EL A KÉSZÜLÉK ÜZEMELTETÉSÉT, fokozatosan 5-5 %-kal emelve az algaírtó/megelőző hatást!

FIGYELEM: az I-TRONIC készülék használatával egyidőben TILOS használni ozonizátort, a víz PH-értékét csökkentő szereket, vagy más algamentesítő adalékokat!!! Vegyszeres kezelés esetén szüneteltesse az I-tronic készülék működését!

Az I-TRONIC készülék üzembe helyezésének javasolt módja:

Legelső tennivaló az, hogy korrektül határozza meg a tóvíz PH-értékét! A készüléket csak azt követően indítsa be miután: a víz Karbonát keménységének minimum 6 DH az általános keménységének maximum GH 8 értéknek és a víz PH-értékének minimum 7-es értékűnek kell lenni! Mindenképpen fokozatosan kezdjék el a víz kezelését. Néhány napig a legkisebb, 5 %-os értékkel induljanak! Ha ez alatt a néhány nap alatt nem tapasztalnak változást az algák formájában, színében, akkor emeljék további 5 %-kal a dózist. Mivel minden tó más és más vízminőségű, így a felhasználónak kell kitapasztalni azt, hogy a készülék mikor és mely fokozatban a leghatékonyabb az algairtásra ill. mely fokozatban a megelőzésre! Amint ezt a készülék fokozatos működtetésének kihasználásával kitapasztalta, megtalálta az Ön tavára vonatkozó  "ionizációs mértéket", melyet azután állandósítania kell! Ezen az értéken a tava tartósan algamentes lesz! Az I-tronic készülék beüzemelése után a halak viselkedése rövid időre megváltozhat. Ha a változás tartós, néhány napra szüneteltesse a készülék működését.

Hibák és megoldások

"ellenőrzés, elektróda áram alacsony" ("check electrode current to low")

-Kevés víz áramlik át a készüléken.
Megoldás: Ellenőrizze, hogy a szivattyú működik és/vagy hogy elegendő viz áramlik, szabad-e a kifolyás.
Az áramlási kapacitás az I-Tronic 05/15 min. 2000 l/h, IT-35/75 min. 3000 l/h.

-A rézelektróda kapcsolódása nem megfelelő.
Megoldás: tisztítsa meg a kefével a csavart és húzza meg a rézanód a menetes csatlakozását.

-A fémelektróda kapcsolódási pontjai nem megfelelőek, erősen oxidált vagy kopott.
Megoldás: tisztítsa meg a kefével vagy cserélje ki a fedelet a kábellel.

-Kábel szakadt, a fedélen lévő LED nem világít.
Megoldás: Cserélje ki a fedelet a kábellel.

-A rézanód átmérője lecsökkent.
Megoldás: Cserélje ki a rézanódot.

"ellenőrzés, elektróda áram magas" ("check electrode current to high")

-A rézadód és a fémköpeny összeér, esetleg sok rézmaradvány tapadt az anódra.
Megoldás: Vegye ki a kefét és tisztítsa meg a rézanódot.

-oldott anyagok vízben, mint pl. a só.
Megoldás: részleges vízcserével csökkentse a víz vezetőképességét.

-elzáródás a készülékben.
Megoldás: tisztítsa meg a készüléket, távolítsa el az elzáródást.

A különböző vízmennyiségű tavaknál használandó I-TRONIC készülékek:

IT-05 : 5.000 literes tavakig
IT-15: 3.000 - 15.000 literes tavakig
IT-35: 10.000 - 35.000 literes tavakig
IT-75 : 20.000 - 75.000 literes tavakig.
A IT-05 és IT -15 modellekhez minimum 2.000 - maximum 5000 liter/óra teljesítményű, a IT-35 és IT-75 típusokhoz pedig minimum 2.000 - maximum 8000 liter/óra teljesítményű vízpumpát kell alkalmazni.
A burkolaton lévő nyíl mutatja a vízfolyás irányát. Egy normál tóvízben (pH7 vagy magasabb értékkel) a rézion koncentráció még a Velda I-Tronic folyamatos használatánál sem haladja meg a 0,3 PPM értéket(mg/liter), ezért úgy állítja meg az algák növekedését, hogy közben a tó növény és állatvilága nincs veszélyeztetve. A rézionok koncentrációjának 0,2 - 0,3 PPM között kell lennie ahhoz, hogy eltávolítsa a szálas algákat, illetve megállítsa növekedésüket. Ez egy abszolút biztonságos koncentrációs érték az emberek, állatok és növények számára egyaránt.

Összehasonlításképpen: az európai ivóvíz standard szerint az ivóvízre 2 PPM a maximálisan megengedett érték.


A készülék beprogramozása
 Üzemelje be a vízpumpát, ami elindítja a vízmozgást. Kapcsolja be a kijelző egységet. A Velda logó fog megjelenni. A készülék készen áll a programozásra a három gomb segítségével

1x jobb nyíl idő beállítás
2x jobb nyíl éjszakai idő beállítás
3x jobb nyíl erősség beállítás
4x jobb nyíl kezdő kijelző
a baloldali nyíl mindig a kezdő kijelzőhöz visz.

Idő beállítás:
 Alapállásból a jobb nyil egyszeri megnyomása után tudjuk az időt beállítani. ("set clock" = idő beállítás). Az időt nem fontos teljes pontossággal beállítani, csak mint tájékoztató pontként használjuk a nappali és éjszakai beállításhoz. Mikor a "set clock" funkciót kiválasztja az OK gomb megnyomásával, a kijelzőn a "set clock" felirat, a második sorban "00:00" (alap) vagy az előzőleg beállított idő jelenik meg. A nyilakat használva először az órát, majd a percet lehet beállítani. Ha az időt beállította, lépjen vissza a főmenübe.

Éjszakai idő beállítás:
 Alapállásból a jobb nyil kétszeri megnyomása után tudjuk az éjszakai időt beállítani ( "set night time" = éjszakai idő beállítás). Ha az éjszakai idő beállítást kiválasztottuk az OK gombbal, a kijelző a "set night time" felirat jelenik meg. A második sorban "00:00" (alap) felirat lesz, vagy a korábban beállított idő. Most állíthatja be azt az időpontot, amikortól az I-tronic készülék nem adagolja a vörösrézionokat. A gombokat használva először az órát majd a percet állíthatjuk be.
Miután beállítottuk az éjszakai időt, a "morning time" reggeli idő "mo. 00:00" (alap) vagy az előzőleg beállított idő felirat jelenik meg a kijelzőn (az I-tronic ekkor kezdi el újra adagolni a vörösréz ionokat). A gombokat használva először az órát majd a percet állíthatjuk be. Miután a reggeli időt beállította, a főmenühöz tér vissza.

Erősség beállítása:
Alapállásból a jobb nyíl háromszori megnyomása után tudja az erősséget beállítani (a "set power"= erősség beállítás). Mikor az erősség beállítás funkciót kiválasztottuk az OK gombbal, a kijelző a "set power" felirat jelenik meg, a második sorban "OFF" felirat lesz. A nyilakat használva állíthatja be a kívánt erősséget/a vörösrézionok számának adagolását (1-50%). Miután az OK gombbal beállította az erősséget, térjen vissza a főmenühöz.

Számos beállítási lehetőség (1-50%) van, melyet a tó állapotától (alagmennyiségtől) függően választhatunk. Azt javasoljuk, hogy első használatkor mindig 5%-ra állítsa a készüléket. Ha néhány nap múlva nincs látható változás az algák mennyiségében vagy színében (fehérré válik), a beállítás 5%-kal megnövelhető. Ezt ismételve (amennyiben szükséges), megkapja a helyes beállítást, hogy eltávolítsa a fonalas algákat a tavából. Tapasztalja ki, hogy mely százaléknál marad a tava algamentes hosszú időn keresztül. A "super boost" - szuper adagolás - funkciót 24 órá után újra kell programozni. Ha a tó algamentes, az I-tronicot kikapcsolhatjuk.


A készülék tárolása és tisztítása

Ha a kinti hőmérsékletet 12 C alá esik, ne használja az I-tronicot, tartsa a készüléket egy száraz fagymentes helyen.
A használat során az rézanód átmérője kisebb lesz. Ha az anódot ki kell cserélni, vagy piszkos lesz, a kijelző ablakon a "chechk electrode & water flow" (ellenőrizze az elektródát és a víz folyást) felirat jelenik meg . Folyamatos használat esetén lehetséges, hogy az anódot néhány hét elteltével cserélni kell. Nem folyamatos használatnál hónapokig, vagy egy évig is elég lehet az anód. Mikor karbantartást végez, mindig a pumpát húzza ki először a  konnektorból! Miután eltávolítotja a katódot a készülékből, az anódot kicsavarhatja borításból és kicserélheti azt.
Működési hibánál a kijelzőn a "system error electrode failre" felirat jelenik meg. Szennyezettség esetén a kosz az anódról és a katód csatlakozási pontjáról a mellékelt kefével eltávolítható. Ha felirat még mindig a kijelzőn látható, cserélje ki az anódot.
Az optimális működés érdekében az anódot évente legalább egyszer célszerű cserélni.

Gyakran előforduló kérdések - összefoglalás:

-Halak vannak a tóban. Az I-tronic használata nem jelent veszélyt számukra?

Nem tudunk 100%-os garanciát adni. Fontos szem előtt tartani, hogy az I-tronic készülék használata esetén oxigén hiány léphet fel, főleg olyan tavakban, ahol nincs, vagy kevés a növény (oxigén) és viszonylag sok hal van. Ebben az esetben az egyensúly könnyen felborulhat, mert fontos oxigénforrás szűnik meg. (az algák is növények és termelnek oxigént) Ebben az esetben extra oxigén juttatása válik szükségessé a tóba,hogy a halaknak biztosítsuk az elegendő oxigén ellátást. Ez elsősorban a tokhalaknál szükséges, e halaknak nagyon magas az oxigén igénye. Azt is jó tudni, hogy ha az alga növekedést megszüntetjük, a tápanyag-szint felhalmozódhat a vízben és a tápanyagok bomlásakor keletkező veszélyes anyagok károsodást okozhat a halaknak. Ezt megelőzendően, azt javasoljuk hogy adjon tápanyag-felszívó anyagot a tóhoz, mint pl. zeolit, vagy részben frissítse fel a vizet. Az I-tronic készülék használatának előnye az, hogy az elektronikus kijelző panellel szabályozható a vízbe jutó rézionok szintje és ha az algásodás problémája megoldódik, újbol alacsony fokozatra állítható. Vegyi anyagok hozzáadásával a szabályozás nem lehetséges.

-Melyik beállítással a legjobb kezdeni az I-tronic használatát?

Mi azt tanácsoljuk, hogy mindig 5%-al kezdjen, és ha szükséges, növelje a százalékot 5%-al hetente.

-Használhatok kisebb pumpát mint a javasolt?

Igen, de fennáll a lehetőség, hogy az I-tronic hamarabb eltömődik, vagy légbuborékok keletkeznek, így gyakrabban kell tisztítani a készüléket. Nem jut elegendő vörösrézion a tóvízbe, ezért az eredmény nem lesz megfelelő.

-Sót adtam a vízhez a koi halaknak. Használhatom az I-tronicot bármilyen rizikó nélkül?

Nem.. A nátrium (konyhai vagy tengeri só) reakcióba lép a vörösrézionnal. Kicsapódások jelenhetnek meg a halak kopoltyúján. Főként a koi halak nagyon érzékenyek erre. Ha használni kívánja ilyen esetben az I-tronicot, először frissítse a vizet.

-Hova a legcélszerűbb elhelyezni az I-tronicot?

(Zárt szűrőknél) A dugulás/eltömődés megakadályozása érdekében javasolt, hogy a készüléket a szűrő után helyezze el, igy a víz először a szűrőn folyik keresztül, ami kiszűri a durvább szennyeződéseket.
(Nyitott szűrőnél) Az I-tronicot a szűrő előtt kell helyezni, így a víz először a I-tronicon folyik keresztül. Ebben az esetben az I-tronic hamarabb koszos lesz, és a kijelzőn megjelenik a "check electrode & water flow" felirat. A mellékelt kefével az anód és a katód letisztítható. Az I-tronicot mindig a parta telepítse! Telepíthető akár a vízfelszin alá, vagy fölé is.

-Mi történik az elpusztult algákkal?

 Az elpusztult algák állaga meglazul és kifolyik a vizzel. Főként nagy mennyiségű alga esetén a szűrőt rendszeresen kell tisztítani, hogy megakadályozzuk a dugulást. Az az elpusztult alga, amely nem folyik ki pl. a szűrőn keresztül, átalakul nitráttá és foszfáttá. Megfelelő mennyiségű növény telepítésével ezek káros hatása megakadályozható.

-Mi az oka annak és mi a teendő, ha a vezérlőegységen a "chek water flow and electrode" kiírás jelenik meg:
Ez a kijelzés akkor jelenik meg, ha nincs, vagy nem megfelelő mennyiségű víz van a rézanód ill. a rozsdamentes katód közötti térben.
Az I-TRONIC készüléket helytelen pozícióban szerelték fel, mely azt eredményezte, hogy a készülékben "légbuborékok" is áramlanak! A készüléket mindig horizontálisan (vízszintesen) kell szerelni!!! Amennyiben az acél katódon lévő perforáció piszoktól eltömődik. Javasoljuk, hogy az I-TRONIC készüléket mindig a szűrő után kapcsolják a rendszerbe, hogy az I- TRONIC készülékbe csak tisztított víz kerüljön! (ennek potenciális elkerülésére a gyártó nagyobb átmérőjű perforációval látja el a különböző típusokhoz tartozó katódokat.) A készülékben akkor is "légbuborékok" képződnek, ha a vizet mozgató vízpumpa alulméretezett! Ilyenkor a réz-anód és a rozsdamentes katód között rézionok "zselésedése tapasztalható"! Ha ez előfordul, ki kell tisztítani a készüléket, növelni kell az átáramló víz mennyiségét, pontosítani kell a készülék beszabályozását (tehát azt, hogy tartós üzemben mely értéket célszerű választani!). A megfelelő hatásfok érdekében a különböző típusú készülékekhez ajánlott méretezésű vízpumpák alkalmazása okvetlenül betartandó!

-Milyen gyakran kell cserélni a réz-anódot az I-TRONIC készülékben?

Általános esetben szezononként egy-egy anód használódik el. Természetesen állandóan nagy fokozaton történő használat, különösen intenzív algásodás esetén, vagy ha az I- TRONIC készülék teljesítménye alulméretezett a tóvíz mennyiséghez képest, akkor várható, hogy szezononként 2-3-szor is cserélni kell az ionizáló rézbetétet.

-Lehet-e I-TRONIC készüléket használni, ha a tóban csigák, vagy kagylók vannak?

Ha Ön azt akarja, hogy csigák és kagylók népesítsék be tavát, akkor ne használjon ilyen készüléket, mert a vízben eloszló rézionok beépülve puha testükbe ezek gyors elpusztulását eredményezi. Ha azonban a tóba befészkelődött csigákat is ki akarja pusztítani az algával együtt, akkor az I-TRONIC készülék NAGYON HATÁSOS erre a célra is!

A Velda I-Tronic pozitív mellékhatása, hogy a víz kristálytiszta lesz, és semleges, friss illatot áraszt.

Figyelmeztetés az esetleges mellékhatásokra

Vegye figyelembe, hogy a szálas alga eltávolítása (akár kézzel, akár vegyszerrel, akár az I-tronic készülék használatával) befolyással van a tóvíz biológiai egyensúlyára. Ez ritkán okoz problémát, de pl. a halpusztulás veszélye nincs teljesen kizárva. Ha az I-tronicot a használati utasításban leírtaknak megfelelően alkalmazzuk, majdnem bizonyos, hogy nem fog problémákat okozni.

Biztonsági utasítások

- Az I-tronic az európai CE előírásoknak megfelel, TÜV/GS bizonyítvánnyal rendelkezik.
- A kijelző egység tartalmaz: mikroprocesszort szoftverrel, tapintásérzékelővel, és egy transformátort. Az egész egységet védeni kell a vízcseppektől. Száraz helyre telepítse a kijelzőt!
- Biztosítson megfelelően földelt csatlakozót, FI relé használata kötelező! A kijelző egység, a kábel vagy a kábel csatlakozó sérülése esetén a készülék nem használható!
- A tóban vagy a tó körül végzett munkálatok végzésekor kapcsoljon ki minden tóban működő készüléket. Ez az I-tronicra is vonatkozik.
- Az I-tronic készülék csak a tó mellé telepíthető!

Technikai adatok
Hálózati teljesítmény: 230V, Kimenő teljesítmény: 9V, Frekvencia: 50 Hz, Teljesítmény: 5W

Garancia
A Velda cég működési garanciát vállal a készülékre a vásárlástól számított 24 hónapon keresztül.

A helytelen használat miatt bekövetkezett károkra, sérülésekre a garancia nem vonatkozik! A komplett egység a kifröccsenő víztől védve van, de mindenképpen száraz helyre telepítsük!!!!.

A készülékház tartalmazza a diódát és a rozsdamentes acél anódot, melyek együtt alkotják a Velda I-Tronic magját. A víz a mag irányában folyik, és a réziont bevezeti a tó vizébe.
A felhasznált mennyiség arányában a dióda átmérője csökken.
Amikor a kijelzőegység ablaka a "system error check electrode" kiírást mutatja, a diódát ki kell cserélni.
Folyamatos használatnál néhány hétig működőképes a dióda, egyébként - ha csak a szükséges alkalmakkor használjuk - élettartama néhány hónaptól egy évig terjedhet.
A mag egyszerűen kicsavarozható a házból egy csavarhúzó segítségével, majd az elhasználódott rézdiódát el lehet távolítani. Helyezzük be az új diódát.

Legkedveltebb termékek

Kosár
A kosár tartalmaKosár
A kosár üres
Szállítás

100.000,- Ft feletti rendelés esetén
a belföldi házhozszállítás ingyenes !

Megbízható cég
Pénzügyileg Stabil Vállalkozás a Bisnode minősítése alapján

Webáruházunk optimális működéséhez cookie-kat használunk. A részletes Cookie (süti) szabályzatot itt olvashatja.   

Aquakert Webáruház - OASE termékekAquakert Webáruház - FIRESTONE termékekAquakert Webáruház - MESSNER termékekAquakert Webáruház - VELDA termékekAquakert Webáruház - PONTEC termékekAquakert Webáruház - UBBINK termékek

 

Kertitó Webáruház - www.kertitotechnika.hu

Copyright ©, 2021 Aquakert Kft Minden jog fenntartva!

| Általános Szerződési Feltételek | Adatvédelmi Tájékoztató |
| Jogi nyilatkozat | Süti "cookie" szabályzat |
| Letöltés | Last Modified: 2021. 05. 04. |